ACT methode

Met de ACT methode leert u dus om op een flexibele manier om te gaan met de obstakels die u tegenkomt in uw leven, zodat u uw aandacht kunt richten op waardevolle dingen. Het is een ervaringsgericht behandeltraject waarbij u aan de slag gaat met uw binnenwereld (gedachten en emoties) en lichaam. Ook mindfulness oefeningen zijn onderdeel van het traject. De behandelvorm heeft verder veel raakvlakken met cognitieve gedragstherapie.

Het ACT model 

ACT bestaat uit 6 stappen die in willekeurige volgorde kunnen worden uitgevoerd:

  • Acceptatie: het actief uitnodigen van vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden.
  • Defusie: los komen van je gedachten zodat deze je minder zullen raken.
  • Zelf als context: een andere, meer flexibele relatie met jezelf creĆ«ren. 
  • Mindfulness: in contact komen met hier en nu.
  • Waarden: ontdekken wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.
  • Toegewijde actie: dingen gaan ondernemen op basis van je waarden.

Het doel van ACT is om van een fysiek of mentaal probleem tot een flexibele manier van denken te komen, door middel van bovenstaande 6 stappen. Afhankelijk van uw hulpvraag bepreken we samen hoeveel afspraken nodig zullen zijn en hoe we dit gaan inplannen. 

Het model van ACT bevat zes zuilen, ook wel de hexaflex genoemd.

Evidence-based

ACT is een therapievorm die voortbouwt op de klassieke gedragstherapie van B.F. Skinner. De ACT methodiek is eigenlijk een soort verzameling van evidence-based technieken, gesteund door gedegen onderzoek en een hele heldere, empirische theorie: Relational Frame Theory (RFT) . Klik hier (voor engelstalige wetenschappelijke artikelen).

ACT combineert verschillende werkzame technieken met elkaar. Sinds maart 2011 is ACT in de Verenigde Staten officieel erkend als evidence based.